BRIEF VAN DE VOORZITTER NAAR DE KRANT

Naar aanleiding van een artikeltje in de Stentor heeft onze voorzitter een brief naar de krant gestuurd. Als ingezonden reactie is een deel van de brief op woensdag 3 mei gepubliceerd in de Stentor.

 

De gehele brief luidde:

 

Harderwijk, 30 april 2006

 

Geachte redactie,

 

         In de Stentor van 29 april jl. stond onder de kop “Kapmes door woud van vergunningen”  in het bericht o.a. dat men om te vissen straks geen vergunning meer hoeft aan te vragen. Dit is onjuist!

         De overheid gaat niet over de visvergunning, dat zijn visrechthebbenden zoals bijvoorbeeld hengelsportorganisaties. Zij zijn het die o.a. veel en goed werk doen voor vis, visserij en visstand. Wil men vissen in het door hen gepachte viswater, dan is en blijft een visvergunning vereist.

         De regering wil in het kader van de privatisering van de Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij (OVB) de sportvisakte als verplicht overheidsdocument afschaffen. Daarmee verdwijnt dan eveneens het recht om met één hengel en een beperkt aantal aassoorten in openbaar vaarwater te vissen. Om, onder meer, dit te regelen moet de Visserijwet worden gewijzigd.

         De organisatie Sportvisserij Nederland, waarbij 11 federaties met ca. 1000 verenigingen (waaronder Hsv De Snoek uit Harderwijk) en zo’n 400.000 sportvissers zijn aangesloten, spant zich momenteel bijzonder in om voor alle hengelaars toch de mogelijkheid te scheppen om zonder lid te zijn van een vereniging met één hengel en bepaalde aassoorten in daarvoor aangewezen wateren te mogen vissen. De minister van LNV heeft zich bereid verklaart om zoveel mogelijk openbare wateren waar de overheid visrechthebbend is beschikbaar te stellen aan Sportvisserij Nederland voor die mogelijkheid. LNV heeft ook toegezegd om andere visrechthebbenden zoals regionale en lokale overheden te stimuleren hetzelfde te doen. Speciaal daarvoor wordt nu een basisvergunning ontwikkelt die per 2007 beschikbaar komt.

         De mogelijkheid om met twee hengels op alle soorten vis in vrijwel al het Nederlandse water te kunnen hengelen blijft bestaan. Daarvoor moet men dan lid zijn van een vereniging. Men krijgt dan de vereiste vergunningen, die per 2007 "VISpas" heet, en betaalt gelijk mee aan de zorg voor vis en visstand en maakt het Sportvisserij Nederland mede mogelijk voor de belangen van sportvissers op te komen. Een aparte basisvergunning is dan niet nodig want die is in de VISpas inbegrepen!

         De zeer vele mensen die graag een hengeltje uitwerpen hebben recht op de juiste informatie, al was het maar om te voorkomen dat ze tegen een fikse bekeuring voor het vissen zonder vergunning oplopen.

 

Dik Enklaar

Voorzitter Hsv De Snoek

Harderwijk