AAL BEMONSTERING WOLDERWIJD

 

In de periode van week 19 tot en met week 26 (begin mei – eind juni 2005) wordt door medewerkers van de Universiteit van Wageningen en het Nederlands Instituut voor Visserijonderzoek een aalbemonstering op 27 locaties in Nederland uitgevoerd in verband met een monitoringsprogramma Sportvisserij. In onze omgeving zal er in worden bemonsterd op het Wolderwijd.

De bemonstering wordt uitgevoerd met behulp van Elektronvisserij. Voordat men in het Wolderwijd daadwerkelijk deze aalbemonstering gaat uitvoeren worden de meldkamer van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) en de betreffende beroepsvisser ingelicht.

 

Onderzoeksrapport 2003

In 2003 werd al een uitgebreid onderzoek gedaan naar verontreinigingen in aal en snoekbaars d.m.v. een monitorprogramma ten behoeve van de Nederlandse sportvisserij 2003. Toen werd gerapporteerd:

In opdracht van de Directie Groene Ruimte en Recreatie van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werd in 2003 evenals in voorgaande jaren een monitorprogramma uitgevoerd betreffende verontreinigingen in aal, ten behoeve van de Nederlandse sportvisserij. In rode aal, afkomstig van 23 locaties in het Nederlandse binnenwater, werden polychloorbifenyl (PCB), organochloor pesticide (OCP) en kwikgehalten bepaald.

In 2003 werden op drie locaties overschrijdingen van de consumptienorm voor CB153 geconstateerd (Haringvliet-oost, Maas Keizersveer en de Nieuwe Merwede). Sinds 1996 is een langzaam dalende tendens in het aantal jaarlijkse overschrijdingen waar te nemen, alhoewel vanaf 2002 een stagnatie optreedt. PCB gehalten in aal uit het IJsselmeer bij Medemblik liggen een factor 10 of meer beneden de PCB consumptie normen.

Gezondheidsrisico's door PCBs zijn op basis van de bestaande Warenwet normen voor indicator PCBs alleen te verwachten voor liefhebber consumenten van aal uit de sterker met PCB verontreinigde gebieden in Nederland. Dit betreft met name enkele locaties in de grote rivieren.

 

PCB toleranties voor vis zijn nog niet opgenomen in de Europese wetgeving. Dit zal waarschijnlijk voor het eind van 2004 gebeuren. Afhankelijk van de uiteindelijke grenswaarden, zal naar verwachting aal van meerdere locaties niet aan die toleranties voldoen, tenzij voor aal een uitzondering wordt gemaakt.

Kwikgehalten in aal blijven alle beneden de 0.5 mg/kg, veelal beneden de 0.2 mg/kg en daarmee ook ruim onder de consumptienorm van 1 mg/kg.